Investicije u hotele

omiljenja mjesta i plaže + novosti iz turizma Hrvatske

Investicije u hotele

PostPostao/la Admin » 15. 01. 2009. (22:50)

Rovinj će dobiti prve hotele s pet zvjezdica. U Zadru je nakon dugo godina otvoren novi hotel Bastion. Najvrijednija investicija u Slavoniji i Baranji bila je
16 milijuna kuna, koliko je tvrtka Iločki podrumi d.d. uložila u obnovu, adaptaciju i dogradnju postojeće zgrade ladanjskog dvorca Principovac u Iloku.

Hrvatska je od samih ulagača, i domaćih i inozemnih, prepoznata kao atraktivno ulagačko područje. Prema rezlutatima ankete o ulaganjima u turizmu u 2008. godini, koje je provelo Ministarstvo turizma, rezultati na razini lokalne samouprave i privatnog sektora pokazali su da ukupnja investicijska aktivnost iznosi 7,1 milijarde kuna.
U turizam su tako najviše investirale Primorsko-goranska županija, u koju je uloženo oko 2, 5 milijarde kuna, te Istarska županija s 1,5 miljarde kuna. Grad Zagreb na trećem je mjestu, a u njega je uloženo oko 1,2 milijarde kuna.

Uz ulaganja Istarske županije, i to najvećim dijelom u infrastrukturu, ondje su najviše ulagali hotelijeri. U postojeće hotelske objekte investirano je oko 420 milijuna kuna, dok se za nove objekte izdvojilo 508 milijuna kuna. Tvrtka Istraturist iz Umaga u Hotel Koralj uložila je oko 100 milijuna kuna u rekonstrukciju smještajnog dijela, zajedničkih prostorija, unutarnjih bazena, fitnes i wellness programe, vanjski bazen te izgradnju nove konferencijske dvorane s 350 mjesta.

Laguna Novigrad d.d. uredila je nove parcele u AC Sirenu i Maredu. U Poreču je pak tvrtka Valamar - riviera holding d.d. uložila oko 8 milijuna kuna u Hotel Valamar Luna, i to izgradnju manjeg wellnessa, multifunkcionalnog sportskog terena i bar kluba. U Kampu Lanterna Valamar - Riviera holding financirala je gradnju još 225 novih parcela, dječje igralište te vrt za pse, dok je u Naturist Resort Solaris uloženo 12,3 milijuna kuna za gradnju 200 novih parcela s parkingom.

Tvrtka Plava laguna d.d. u uložila je u rekonstrukciju bivšeg hotela Galeb. Danas je pod imenom Laguna Molindrio s postojeće dvije postao hotel s četiri zvjezdice. Vrijednost ukupnih investicija tvrtke Maistra u 2008. godini iznosi 91 milijun eura, i jedna je od najvećih investicija u hrvatskom turizmu, a odnosi se na kapitalne investicijske zahvate u iznosu od 79 milijuna eura i ulaganja u master planove, otkup zemljišta, investicijsko održavanje hotela, naselja i kampova, za što je planirano ukupno 12 milijuna eura. Osnovni fokus Maistre u 2008. godini bio je dovršiti započete investicije na hotelima u zoni Monte Mulini koja će postati luksuznom turističkom zonom, čime će Rovinj dobiti prve hotele s pet zvjezdica. Hotel Monte Mulini, najluksuzniji hotel unutar zone, planira se otvoriti u prosincu, a hotel Lone otvorit će se 2010. godine. Ovu je godinu Maistra obilježila još jednom važnom investicijom, kupivši hotelski kompleks Katarina smješten na istoimenom otoku uz samu starogradsku jezgru Rovinja. Maistra u 2008. godini ulaže i u tri turistička naselja u Vrsaru i Funtani, a to su Petalon, Belvedere i Funtana, te u apartmane Koversada u ukupnom iznosu od 9 milijuna eura. Započet će i realizacija 22 milijuna eura vrijednog projekta izgradnje wellness hotela i resorta Amarin čije se otvorenje planira za 2009. godinu.

U Primorsko-goranskoj županiji u ovoj se godini ulaže oko 2,5 milijarde kuna. Hotel Continental u Rijeci uređuje se kako bi dobio tri zvjezdice, a renoviran je hotel Marina u Mošćeničkoj Dragi kraj Opatije koji je dobio i wellness centar. Hotel Aurora na Malom Lošinju također je obnovljen i dobio je kongresnu dvoranu s 400 mjesta. Hoteli Imperial na Rabu, Marina na Krku, Pinia u Malinskoj i Kimen na Cresu obnovljeni su i sada imaju četvrtu zvjezdicu. Što se ulaganja u nove objekte tiče, u 2008. otvoren je Novi resort & Hotels u Novom Vinodolskom, a u Kastvu tvrtka Kukuriku d.o.o. gradi prvi boutique hotel s wellnessom.

U Ličko-senjskoj županiji u ovoj godini nije bilo značajnijeg ulaganja u hotelske i druge smještajne objekte, već uglavnom u cestovnu i komunalnu infrastrukturu.
Najvažnija činjenica jest da se u Zadarskoj županiji nakon dugo godina u Zadru otvorio novi hotel i to hotel Bastion sa četiri zvjezdice. Ima 61 krevet, wellness, kongresnu dvoranu, a investitor Jadranko Lisca potrošio je 25,5 milijuna kuna.
U toj se županiji ulagalo i u turističko naselje Zaton, Marinu Preko i Kornati, Kamp Soline i hotel Iliriju.

Za Šibensko-kninsku županiju 2008. bila je važna jer je potpisan ugovor između Grada Šibenika, Nautičkog centra Prgin i Island Global Yachtinga. Investicija vrijedna 53.500.000 eura podrazumijeva izgradnju hotela i depadansi, a graničit će s budućom marinom od 400 vezova.
Ove je godine uloženo ukupno 6,7 milijuna kuna u hotel i kamp Imperijal u Vodicama te hotele Miran u Pirovcu i Jadran u Šibeniku, koji su u vlasništvu tvrtke Rivijera.

Hotel Olympia u Vodicama zatvoren je od početka studenog i kreće u obnavljanje svih soba u središnjoj zgradi hotela koje će novu 2009. sezonu dočekati u kategoriji Superior sobe. Osim renoviranja soba, planira se i završetak radova u wellness centru te izgradnja kongresnog centra čime hotel Olympia u sljedećim sezonama postaje idealno odredište za obiteljski i aktivni odmor te poslovne susrete. U Vodicama je također izgrađen hotel Nikola s 50 kreveta, za što je izdvojeno milijun kuna. Na ulazu u NP Krka ove je godine otvoren i hotel Vrata Krke sa 100 kreveta koji je stajao 21 milijun kuna.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji ove su se godine obnavljali hoteli Meteor, Amfora i Palace u Makarskoj, te paviljon Adria u Supetru. U Baškoj Vodi otvoren je obnovljeni hotel Croatia koji ima 18 soba i 38 kreveta. Trogir je pak dobio novi hotel Duhanka sa četiri zvjezdice, a ima 24 apartmana, bazen i restoran, a sve je stajalo 14,6 milijuna kuna. U Makarskoj je ove godine počela gradnja novog hotela Osejava s četiri zvjezdice, a imat će 108 kreveta, završetak radova planiran je potkraj ove godine.
U malome mjestu Mirca na Braču ove je godine otvorena Villa Gumonica koja raspolaže s 10 kreveta i bazenom. Investitor Agram d.o.o. uložio je 36.5 milijuna kuna.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji uložen je 101 milijun kuna u obnovu hotela Croatia u Cavtatu. U hotel Excelsior & Spa u Dubrovniku, ove je godine uloženo oko 160 milijuna kuna za obnavljanje smještaja, javnih prostora hotela, novu kongresnu dvoranu, wellness i spa sadržaje. Najveća investicija u toj županiji bila je u izgradnju hotela Admiral u Slanom koji je otvoren ovo ljeto.
Admin
Administrator/ica
 
Postovi: 16
Pridružen/a: 15. 01. 2009. (20:33)

Natrag na Mjesta, gradovi, plaže i novosti u Hrvatskoj

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.